EnglishFrenchGerman
SpainItalian

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Τι θα περιλαμβάνει η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να «κλειδώσουν» οι μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η νέα ελληνική κυβέρνηση στους Ευρωπαίους εταίρους για την παράταση του προγράμματος για τους επόμενους τέσσερις μήνες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνεται ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Στη λίστα αναμένεται να υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:
  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα
  • Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
  • Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς
  • Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
  • Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας
Στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές  συμβάσεις και διαπραγματεύσεις, ενώ δεν δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη νέα συμφωνία Γκουρία – Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.
Επίσης, δεν γίνεται αναφορά  σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.
Το πρωί η λίστα, το απόγευμα το Eurogroup
Η ολοκληρωμένη λίστα των μεταρρυθμίσεων θα σταλεί το πρωί της Τρίτης στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση -μέσω τηλεδιάσκεψης- του Eurogroup, το οποίο θα πάρει την τελική απόφαση. 
Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, το οποίο θα εξετάσει το σύνολο των προτάσεων, ενώ αναμένεται να συγκληθούν η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. 
Εν αναμονή των προτάσεων η Ευρώπη
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, εν αναμονή των τελικών ελληνικών προτάσεων τελεί όχι μόνον η γερμανική κυβέρνηση αλλά και οι Γερμανοί βουλευτές, οι οποίοι θα κληθούν στο τέλος της εβδομάδας να δώσουν το τελικό πράσινο φως του Βερολίνου. O Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε ξεκινά ήδη σήμερα, Δευτέρα, εκστρατεία πειθούς των βουλευτών ενόψει της ψηφοφορίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα Handelsblatt. Προκειμένου μάλιστα να έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του, ο κ. Σόιμπλε ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Bρετανό ομόλογό του. Στο μεταξύ το υπουργείο του συγκέντρωσε χθες, Κυριακή, όλα τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να αποσταλούν στους βουλευτές και να ενημερωθούν για τα ελληνικά σχέδια πριν οι ίδιοι κληθούν να αποφασίσουν.
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι αυτό γίνεται μετά από πέντε χρόνια ευρωδιάσωσης, που ο Σόιμπλε έχει συνηθίσει να «πουλάει» συμβιβασμούς στους βουλευτές. «Αυτή τη φορά όμως, όπως εκτιμάται, η αποστολή του δεν είναι τόσο δύσκολη καθώς μαζί με την Άγκελα Μέρκελ κατάφεραν να περάσουν σχεδόν όλα τα σημεία τα οποία οι ίδιοι θεωρούν σημαντικά. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με την εφημερίδα, το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα και να υπάρξει στη συνέχεια αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς. Επιπλέον η κυβέρνηση Τσίπρα υπόσχεται να μην αναιρέσει μεταρρυθμίσεις ενώ θα λαμβάνει χρήματα «βήμα προς βήμα», όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι».
πηγή: efsyn.gr