EnglishFrenchGerman
SpainItalian

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ ΕΤΣΙ ΓΚΡΕΜΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΑΔΕΛΦΙΑ!!!(videos)

ΝΕΟΣ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΛΕΞΗΣ-ΠΑΝΟΣ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΛΠΑ...Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΣ ΞΥΠΝΑΤΕ!!!ΠΥΡ ΣΤΗΝ ΑΛΑΜΑΝΑ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ!

25 Νοεμβρίου 1942: Η ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ (ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ -- ΙΣΤΟΡΙΚΟ) 

Το κορυφαίο γεγονός της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης του Ελληνικού Λαού στην Νεότερη Ιστορία είναι η Ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, από τις ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις του Ε.Α.Μ και του Ε.Δ.Ε.Σ την νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942.

Τον Σεπτέμβριο του 1942 Aγγλικό κλιμάκιο με αρχηγό... το συνταγματάρχη Μαγερς αποβιβάζεται κρυφά στην Ελλάδα, έρχεται σε επαφή με τις διάφορες αντάρτικες ομάδες και κατορθώνει να συντονίσει τις ενέργειες τους. Αποτέλεσμα του συντονισμού αυτού ήταν η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Στην ανατίναξη έλαβαν μέρος 120 άνδρες του Ε.Α.Μ., 65 του Ε.Δ.Ε.Σ και 12 Άγγλοι κάτω από την προσωπική καθοδήγηση του Άρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου καθυστέρησε για αρκετές εβδομάδες τον ανεφοδιασμό των Γερμανών που μάχονταν στην Αφρική για ένα τουλάχιστον πολύτιμο μήνα, έδωσε το έναυσμα να φουντώσει το αντάρτικο στα βουνά της Ρούμελης, ανύψωσε το ηθικό των Ελλήνων και καταξίωσε τον ένοπλο αγώνα στην συνείδηση των συμμάχων.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν μία από τις μεγαλύτερες πράξεις δολιοφθοράς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Προκάλεσε τον θαυμασμό όλης της κατεχόμενης Ευρώπης και έδωσε κουράγιο στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Όμως, οι επιπτώσεις της στο βορειοφρικανικό μέτωπο ήταν πολύ περιορισμένες, επειδή η εκτέλεση της επιχείρησης πραγματοποιήθηκε κατόπιν εορτής, έχοντας καθυστερήσει κατά δύο μήνες. Στο διάστημα αυτό οι δυνάμεις του Ρόμελ, έχοντας χάσει τη Μάχη του Ελ Αλαμέιν, μετατοπίστηκαν δυτικότερα κι έτσι ο ανεφοδιασμός τους μέσω Ελλάδος δεν έπαιζε κανένα ρόλο.

Χρόνια αργότερα κατά τον εορτασμό της επετείου στις 29 Νοεμβρίου 1964 σημειώθηκε ένα αιματηρό περιστατικό. Από την ανατίναξη μιας ξεχασμένης βόμβας σκοτώθηκαν 13 και τραυματίστηκαν 45 άνθρωποι. Το 1982 η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου καθιέρωσε την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου ως επίσημο εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης.