EnglishFrenchGerman
SpainItalian

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Οι N.Y.T. δικαιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ

“ Σε ένα άρθρο – καταπέλτη για την τρόικα, τις πολιτικές λιτότητας, τις εμμονές της Γερμανίας και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η αμερικανική εφημερίδα New York Times, κάνει λόγο για οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών αν συνεχιστούν αυτές οι καταστροφικές πολιτικές. Την ίδια στιγμή, με αφορμή τις εκλογές, η εφημερίδα τονίζει ότι οι Έλληνες φωνάζουν πλέον για αλλαγή ”

Σε ένα άρθρο – καταπέλτη για την τρόικα, τις πολιτικές λιτότητας, τις εμμονές της Γερμανίας και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η αμερικανική εφημερίδα New York Times, κάνει λόγο για οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών αν συνεχιστούν αυτές οι καταστροφικές πολιτικές. Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα, ουσιαστικά επικροτεί τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για το χρέος όσο και για την κοινωνική πολιτική, η οποία πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη δυστυχία και οι Έλληνες φωνάζουν για αλλαγή, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές. 

Η αμερικανική εφημερίδα, σε άρθρο της με τίτλο «Μία κουρασμένη Ελλάδα εξετάζει τις επιλογές της», εξαπολύει σφοδρή επίθεση στις πολιτικές λιτότητας, κάνει για ένα χρέος, το οποίο δεν μπορεί να αποπληρωθεί, αλλά και για τις καταστροφικές συνέπειες σε κοινωνικό επίπεδο με ανθρώπινο κόστος όπως ανεργία, πείνα και αυτοκτονίες. Οι New York Times, αναφέρονται και στις επικείμενες εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι «έτσι, δεν είναι καθόλου συγκλονιστικό το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι είναι πιθανόν να δώσουν τον έλεγχο του Κοινοβουλίου στο αριστερό πολιτικό κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές που θα γίνουν αργότερα αυτό το μήνα». 

Οι New York Times, τονίζουν ότι η αναβολή αποπληρωμής των δόσεων του ελληνικού χρέους, που λήγουν τον επόμενο χρόνο, είναι μια ρεαλιστική λύση, μέχρι να βρεθεί οριστική λύση στο ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι ο Σόιμπλε, ο οποίος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της λιτότητας στην Ευρώπη, παίρνει μια τέτοια απολυταρχική θέση πριν από τις εκλογές, ίσως σε μια προσπάθεια να πείσει τους Έλληνες να μην ψηφίσουν το ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά η επιμονή για το σφοδρό βομβαρδισμό της Ελλάδας δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει ώστε η χώρα να πραγματοποιήσει πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις. Οι ηγέτες της Τρόικα πρέπει να λάβουν μια πιο πραγματιστική προσέγγιση – για παράδειγμα με την αναβολή αποπληρωμής των δόσεων του χρέους που λήγουν τον επόμενο χρόνο». 

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη είναι ένα αναπάντητο ερώτημα. Το κόμμα και χαρισματικός ηγέτης του, Αλέξης Τσίπρας, έχουν υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευτούν το δημόσιο χρέος, να μειώσουν τους φόρους, να αντιστρέψουν τις περικοπές των συντάξεων και να αυξήσουν τις δαπάνες για δημόσιες τις υπηρεσίες. Αλλά για να επιτευχθεί αυτή η φιλόδοξη ατζέντα, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να πείσει τους ηγέτες της λεγόμενης τρόικα – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – για την ελάφρυνση των όρων του χρέους της χώρας», τονίζει η αμερικανική εφημερίδα, για να προσθέσει ότι «σε θετικό πρόσημο, οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει ότι θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Η αποχώρηση από τη νομισματική ένωση θα είναι ιδιαίτερα καταστρεπτική για την αδύναμη οικονομία της χώρας. Και ενώ οι επενδυτές δεν φαίνονται τόσο ανήσυχοι για το τι μπορεί να σημαίνει μια ελληνική έξοδος από το ευρώ για άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, όπως ήταν πριν από λίγα χρόνια, στην πραγματικότητα έχουν κάποιες ανησυχίες».

Σε ότι αφορά τις διαπιστώσεις για τις καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι πολιτικές λιτότητας, όπως η μείωση των δαπανών και η αύξηση των φόρων, που ζήτησε η Τρόικα σε αντάλλαγμα για την βοήθεια προς την Ελλάδα και άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης έχουν παρατείνει και έχουν εμβαθύνει την οικονομική τους κατάρρευση. Ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα στην προσέγγιση της Τρόικα ήταν ότι έμεινε η Ελλάδα με πολύ περισσότερο χρέος από ό,τι η χώρα θα μπορούσε ποτέ να ελπίζει να αποπληρώσει, κάτι που ακόμη και το ΔΝΤ αναγνώρισε την περασμένη χρονιά». Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζει ότι η περισσότερη δυστυχία που υπόσχονται οι μνημονιακές πολιτικές δεν θα σταθεροποιήσουν την χώρα, αλλά και δεν πρόκειται να τις επιτρέψουν την αποπληρωμή των χρεών της. 

Κλείνοντας, οι New York Times, τονίζουν ότι αυτές οι πολιτικές δεν απογοητεύουν μόνο τους Έλληνες, αλλά και άλλους ευρωπαϊκούς λαούς όπως οι Ισπανοί και οι Ιταλοί, ενώ κάνοντας νέα αναφορά στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «είτε ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Ελλήνων είτε όχι, είναι σαφές ότι οι ψηφοφόροι, που έχουν επηρεαστεί (αρνητικά) από την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, φωνάζουν για αλλαγή». 

πηγή: periodista.gr