EnglishFrenchGerman
SpainItalian

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το λουκέτο στην ΕΡΤ!

Μετά το ΣτΕ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η μάχη για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, συνεχίζεται στην Ευρώπη, μετά την απορριπτική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία επικύρωσε εντός των ελληνικών συνόρων το λουκέτο στην κρατική ραδιοτηλεόρασης.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως το κλείσιμο της ΕΡΤ παραβιάζειάρθρο10 της Συνθήκης του ΕΣΔΑ και μετά από έλεγχο που ακολούθησε η αίτηση πέρασε από τον έλεγχο του παραδεκτού και θα ακολουθήσει η διερευνησή της.
Οι προσφεύγοντες (η ΠΟΣΠΕΡΤ και ο Πρόεδρός της), όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας "μέσα στη νόμιμη προθεσμία των 6 μηνών από τη δημοσίευση της απορριπτικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπέβαλαν Προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που εδρεύει στο Στρασβούργο, με την οποία ζητούσαν να κριθεί ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ενός οργανισμού δημοσίας ραδιοτηλεόρασης ισοδυναμεί με παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης που προστατεύεται από το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ."
Όπως έχει κριθεί στην πρόσφατη απόφασή του (στην υπόθεση Manole and Others κατά Μολδαβίας), του οποίου μάλιστα γίνεται επίκληση και από το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας, "το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει κρίνει ότι όταν ένα Κράτος αποφασίζει να δημιουργήσει ένα σύστημα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματά του από το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ", που περιλαμβάνει την ανεξαρτησία του από οικονομικές και πολιτικές πιέσεις", αναφέρει η ΠΟΣΠΕΡΤ.
Οι προσφεύγοντες επικαλέστηκαν στην Προσφυγή τους μία πολύ πρόσφατη μελέτη δύο Αυστριακών Καθηγητών Πανεπιστημίου (Walter Berka και Hannes Tratter με τίτλο "Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση υπό το Άρθρο 10 της ΕΣΔΑ", που εκπονήθηκε για λογαριασμό της EBU τον Νοέμβριο του 2013, που αναφέρεται στο κλείσιμο της ΕΡΤ και υποστηρίζουν,με βάση τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ότι "η πράξη αυτή της ελληνικής κυβέρνησης παραβιάζει το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ".

Βάση για την υποστήριξη της θέσης τους στην παραπάνω μελέτη τους είναι "η υιοθέτηση από όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενός δυαδικού συστήματος ραδιοτηλεόρασης, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η συνύπαρξη της δημόσιας και της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης, ενός συστήματος που αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο και που μπορεί να συμβάλει στην ερμηνεία του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ".
Όπως προκύπτει από έγγραφο του προϊσταμένου της νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που κοινοποιήθηκε στους προσφεύγοντες, "στην προσφυγή τους δόθηκε αριθμός φακέλλου, ενώ επισυνάφθηκε ένα σετ από ετικέτες με γραμμωτό κώδικα (Bar Code) για τη συνέχεια της επικοινωνίας τους με τη Γραμματεία. Τούτο σημαίνει ότι η προσφυγή πέρασε ήδη με επιτυχία τον έλεγχο του παραδεκτού, που, θα πρέπει να σημειωθεί, είναι ιδιαίτερα αυστηρός, εάν κρίνει κανείς ότι μόνο το 1/10 περίπου των προσφυγών προωθείται και τελικά εκδικάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο".
Σύμφωνα με την ομοσπονδία "η θετική έκβαση της προσφυγής της ΠΟΣΠΕΡΤ και του Προέδρου της θα έχει, εκτός των άλλων, και ένα ιδιαίτερα ευεργετικό αποτέλεσμα στις κάθε φύσης αξιώσεις του προσωπικού της ΕΡΤ".

Πηγή: typologies.gr