EnglishFrenchGerman
SpainItalian

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Αύριο τελειώνουν...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Με τη βεβαιότητα ότι αύριο αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τα Μνημόνια και τις κυβερνήσεις που τα υπηρέτησαν, με τελική πράξη, βέβαια, τις εκλογές μετά από ένα μήνα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πρώτα το Κοινοβούλιο και μετά οι πολίτες, σε ένα μήνα από τώρα, αναμένεται να βάλουν τέλος στην περίοδο των Μνημονίων και ό,τι αυτή έφερε και επέφερε στην κοινωνία. Με ταυτόχρονη αλλαγή σελίδας, με δημοκρατία αλλά και ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως προσδοκούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να βγει η χώρα από το τέλμα με σκληρή δουλειά.
Προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο της χώρας από την κρίση, η συγκρότηση -όπως υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας στο σημερινό άρθρο του στην «Αυγή»- μιας πλατιάς εκλογικής συμμαχίας πάνω σε ισχυρές προγραμματικές βάσεις. Για έναν νέο συνασπισμό εξουσίας.
Συνασπισμό ο οποίος θα διαδεχθεί το παλιό που καταρρέει και θα σηματοδοτήσει την απαρχή μιας «μεγάλης εθνικής προσπάθειας για την κοινωνική σωτηρία και την ανασυγκρότηση του τόπου», όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο κείμενο - παρέμβαση μέσα από τις στήλες της «Αυγής» της Κυριακής. Γι' αυτό και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνεται σε πολύ ευρύτερα ακροατήρια, σε ολόκληρη την κοινωνία κατ' ουσίαν, αφού έρχεται να ενώσει και όχι να διχάσει, έρχεται να αποδώσει δικαιοσύνη, ισονομία, αξιοκρατία -είναι δύο ακόμη φράσεις - κλειδιά του άρθρου του Αλ. Τσίπρα.
Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών στη διάρκεια της κρίσης, γιατί δεν ενέδωσε ούτε στην αλαζονεία ούτε όμως και στον σεχταρισμό, αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρός του, αντιθέτως μίλησε εγκαίρως για την ανάγκη δημιουργίας πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, ακόμη και όταν τα ποσοστά του δεν προμήνυαν τον πολιτικό σεισμό που θα ακολουθούσε.
Σήμερα, η κατάσταση έχει αλλάξει εκ θεμελίων και όλοι, των μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης συμπεριλαμβανομένων, έχουν αποδεχθεί την ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση μετά από ένα μήνα περίπου.
Όμως, ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνει και το τελευταίο αποκούμπι εκείνων που φεύγουν, τους εκβιασμούς, την τρομοκρατία, τον φόβο. Και παρά το ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποδειχθεί πολιτικός χωρίς αρχές, ως εκ τούτου όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς από εκείνον στο τρέχον 24ωρο, εν τούτοις στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει απολέσει πλέον κάθε δυνατότητα για ελιγμούς, ότι έχουν στενέψει τα περιθώρια κινήσεων. Συμπέρασμα; Δεν μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά η εικόνα για το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Τούτων δοθέντων, ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται ήδη για τις πιο κρίσιμες εκλογές της Μεταπολίτευσης, τις εκλογές που θα αποτελέσουν ορόσημο για τη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας αλλά και την πορεία της Ευρώπης. Σε πλήρη κινητοποίηση οι Οργανώσεις Μελών τις επόμενες ημέρες θα στείλουν τις λίστες με όσους προτείνονται να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή.
Πάντως την ίδια στιγμή με έκπληξη παρατηρούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την απόπειρα πρωταγωνιστών των Μνημονίων να επανακάμψουν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο πολιτικός που έφερε στην Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο πολιτικός που με τις επιλογές του προκάλεσε τόσα δεινά στην κοινωνία, ο Γιώργος Παπανδρέου, φαίνεται πως ποντάρει τώρα στη συλλογική αμνησία. Αλλά αυτή τη φορά οι πολίτες είναι περισσότερο προϊδεασμένοι.
πηγή: ΑΥΓΗ